E-ticaret sektörüne atıldığınızda veya yola çıkmadan önce duyacağınız bir tabir olacak; stoksuz e-ticaret. Yani global ismi ile Dropshipping. E-ticarette son 10 senede özellikle dikkatleri çeken bu çalışma modeli, ülkemizde de başarılı veya başarısızlıkla sonuçlanmış farklı girişim denemelerine şahit olduk. Bunlardan bazıları gerçekten ülkemizde öncülük eden girişimler oldu. Sahip oldukları teknik alt yapı sayesinde, Türkiye’de binlerce hatta on binlerce kişiyi e-ticaret girişimcisi yapmayı başardılar.
DropShipping nedir?
Bu işi yapmadan önce, tam manasıyla Dropshipping nedir diye iyice bir kavramamız gerekecek. Dropshipping; büyük e-ticaret girişimleri ve firmalarının ürünlerini pazarlamaları için firma ve bireylere verdiği bayilik hizmetidir kısaca. Yani, kendi ürün ve hizmetlerini pazarlama aşamasında komisyon usulüyle diğer kullanıcılara kazandırdığı bir e-ticaret modeli.
Dropshipping genel özellikleri nelerdir?
En belirgin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.
– Çok geniş ürün yelpazeleri veya niş sayılacak kategoride ürün ve hizmet seçenekleri olur. Öyle ki, Amazon gibi e-ticaret firmaların sağladığı bu hizmette her bir kategorinin dahi binlerce ürün alternatifi olabiliyor.
– Her ürün için farklı komisyon oranları sunarlar. Örneğin; elektronik ürünlerin satış performansı yüksek olmasına rağmen komisyonları daha az olur. Ama beyaz eşya gibi hem daha pahalı hem de daha az satışı olan ürünlerde tatmin edici komisyon oranları olur.
-Tüm operasyonu Dropshipping firmaları üstlenir. Sizden sadece çeşitli mecralarda ve e-ticaret sitelerinizde reklam ve tanıtım kabiliyetinizle satış yapmanız istenir. Birçok sistemde, her ürün için veya her aksiyon sonrası kazancınızı takip edebileceğiniz üyelik veya bayilik panelleri olur.
– Sipariş sizin aracılığınız ile onlara ulaştıktan sonra, kargo, tahsilat, faturalandırma gibi e-ticaretin temel nitelikleriyle ve sorumluluklarıyla tamamen Dropshipping firmaları ilgilenmektedir. Bu da, hem kurumsal hem de bireysel olarak bu e-ticaret modeline başlamanız için gayet iyi bir neden aslında.
– Ülkemizde de Dünya genelinde de çok farklı alternatifleri olan bir e-ticaret modelidir. Kazanç yöntemlerinde döviz geliri dahi bulabileceğiniz gibi, farklı mecralarla da entegre çalışma olanağı vardır. Örneğin; Hindistan ve Çin gibi maliyetlerin daha düşük olduğu ülkelerin ürünlerin, Avrupa ve Amerika gibi daha rağbet gören ve daha çok kazanç imkânı olan bölgelerdeki hedef kitlelerinize satabilirsiniz. Bu, aynı zamanda kur farklılığından doğan kazancınızı da katlayacaktır.
Peki, stoksuz e-ticaretin dezavantajı hiç mi yok? Elbette var. Üstelik tüm heves, emek ve sermayenizi bir çırpıda boşa çıkarak kadar önemli ve büyük bir dezavantaj! Örneğin, bu e-ticaret modelini tercih ettiğinizde tedarikçi sorunu, kargo sonrası değişim ( garanti kapsamı dâhilinde ) gibi çok ciddi sorunlar çıkaracak olumsuzluklarla karşılaşmanız çok olası. O yüzden, her yönüyle araştıracağınız bir model. Birde, her girişimde olduğu gibi %50’lik bir şans olasılığınız var. Daha doğrusu, başarı. Rakiplerinizin çeşitliliği, daha uygun fiyatlı sürekli satın alma faaliyetleri, lojistik işleyişi vb. gibi e-ticarette tetikleyici unsurların, Dropshipping firmasını da olumsuz etkileyebileceğini unutmayın.
Peki, stoksuz e-ticaret yani Dropshipping yapılır mı?
İşte burada tamamen kendi iradeniz geçerlidir. Avantaj ve dezavantaj olarak gerçekten herkes için farklı şeyler ifade eden özelliklere sahip olan DropShipping için, yani stoksuz e-ticaret farklı stratejilerle iyi sonuçlar elde edeceğine inananlar için çok cazip bir e-ticaret modeli.
Piyasada yer alan birçok Dropshipping fırsatı, bazı girişimciler ve yazılım firmalarına da ayrıca fırsat doğurmaktadır. Birçok DropShipping yazılımı, bilinen büyük firmaların alt yapılarına uygun entegrasyonlara sahiptir. Bu sayede, birçok takip yükünü sizin için oldukça azaltmaktadır. Bunun için bazı yazılımları araştırmanız ve karşılaştırmalarını yapmanızı öneriyoruz.
Ayrıca, bazı girişimlerde bu e-ticaret modeli için özel ders ve eğitim setleri mevcuttur.
Tüm taktikleri ve dikkat edilecek noktaları bu sayede kolayca öğrenebilirsiniz.
Reklam, pazarlama ve benzerlerinden ayrılacağınıza inandığınız stratejilere sahipseniz, kesinlikle daha az sorumluluk yükleyen stoksuz e-ticareti denemelisiniz.
Author