Web Yazılım

Mobil Uyumlu Site Performansı Nasıl Arttırılır?

Mobil Uyumlu Site Performansı Nasıl Arttırılır ?

“Mobil çağ, başlıyor…” diye bir söz vardı bundan 4-5 sene öncesinde. Henüz, ülkemizde 4G yeni gelmiş, birçok mobil cihaz da desteklemiyordu bile.

Fakat önce bankacılık sektöründe akıl almaz yenilikler çıktı karşımıza. Artık banka şubelerinin adreslerini unuttuk. Sonra, birçok büyük web sitesi mobil uygulamalar çıkarmaya başladı, neredeyse bilgisayara oturup site adreslerini bile ziyaret etmemeye başladık.

Sonra, sosyal medya mecraları taşındı mobil cihazlarımıza. Şuan günde 4-5 defadan daha az bu hesaplarını kontrol eden var mı? SMS ‘i sanırız birkaç sene önce zaten unuttuk. Şuan WhatsApp benzeri iletişim uygulamaları, sadece kişisel değil, kurumsal birçok işimizde de kullandığımız bir yöntem oldu.

Görünen o ki, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde laptop ve masaüstü bilgisayarlar, sadece belirli işler ve video oyunları için kullanılacak sadece.

Siz bu çağa nasıl hazırlanmalısınız?

Artık, web yazılımı alanında da bir teknolojik zaruret olarak; mobil uyumlu web siteleri tasarlanmaktadır. Mobil uyumlu web sitelerine, kısaca responsive tasarım deniyor.

Google’ın 2018 yılı ve 2019 Eylül ayını kapsayan “ Global Ziyaret Alışkanlıkları” raporuna göre; ülkemizde dahil dünya genelinde mobil site ziyaretleri oranı %68 gibi dev bir kitleye ulaştı. Bu şu demek, artık her 10 kişiden neredeyse 7’si mobil cihazlar üzerinden internete giriyor ve işlemlerini yapıyor.

Muazzam bir oran. Muhtemelen, birkaç sene içerisinde web siteleri sadece mobil ziyaretçiler tarafından ziyaret edilecek.

Mobil uyumlu web sitelerinin sadece “ uyumlu ” oluşu yetmiyor elbet.

“Hızlı erişim, hızlı alışveriş, hızlı işlem “ dünyasında, sitenizin de bu akıma uyum sağlayacak şekilde, hız ve performans gereksinimlerini karşılaması gerekiyor. Bunun için; sitenizin teknik kısmıyla ilgilenen uzman arkadaşlarınızdan veya internet üzerinden birçok test aracı ve freelancer ( serbest zamanlı ) çalışan kişilerle çalışabilirsiniz.

Özellikle, test aşamasında Google ‘ın ücretsiz hizmeti olan ve hem mobil hem de masaüstünde site performansınızı test eden Pagespeed İnsights servisinden faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, dünyanın en güvenilir web site test araçlarından biri olan GTMetrix servisini de kullanabilirsiniz.

Google Pagespeed İnsights
GTMetrix

Peki, e-ticaret siteleriniz başta olmak üzere; mobil uyumlu site performansınızı nasıl arttırabilirsiniz?

Öncelikle yukarıda adresleri verilen test servislerinden, sitenizi sorgulamanız gerekiyor. Bu test araçları, dünyada kabul edilen mobil web sitesi standartlarına göre değerlendirme yapmaktadır.

Burada, size sitenizin kod & tasarım oranından, CSS , JS, Ajax veya kullanılan görsellerinizin değerlendirilmesine kadar birçok detaylı rapor verilmektedir.

Bu raporlarda, özellikle Google servisi, çözümleri için ne tür yollar izlemeniz gerektiğinde, tüm detaylı bilgiyi test sonrası raporlarda vermektedir. Sorun yaşanan alanlarda, hangi dosyalar, betikler içerisinde ne tür değişiklik yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Bu raporlara dikkat ederek, gereken optimizasyonu uzman bir kişi eşliğinde gerçekleştirebilirsiniz.

Diğer önemli noktalar:

Şuan ülkemizde de dahil birçok ülkede web sitelerinde kullanılan açık kaynak kodlu bir betik seçeneği var; WordPress.

WordPress, dünyanın en çok tercih edilen web sitesi oluşturma alt yapısı yazılımıdır. Daha doğrusu, şuan internette gördüğünüz her 10 web sitesinden 7’si muhtemelen WordPress’in üzerinde değişikliklere gidilmiş, tasarımı geliştirilmiş, ekstra modüller ile daha kullanılabilir hale getirilmiş halidir.

Çünkü WordPress, inanılmaz esnek ve gelişime açık yazılımdır. Fakat bu tema ( arayüz tasarımları ) ve modüllerin, çekirdek sistem ile uyum içerisinde çalışması da çok önemlidir. Bu açıdan, birçok hosting sağlayıcı firma ( web barındırma alanı ) , özellikle WordPress performansını n ön plana çıkaracak özel paketler ile müşterilerine hizmet vermektedir. Bu tarz bir yazılımı alt yapınızda kullanıyorsanız, uzman bir geliştirici ile çalışarak, hem mobil üzerinden hem masaüstü üzerinden hızlı, güvenilir ve bug’suz ( hatasız ) bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Üstelik internette ücretli / ücretsiz birçok seçeneği ile sınırsız tema ve modül alternatifleri mevcuttur.

Bir diğer performansı arttırmaya yönelik çalışmayı, sunucu firmanızdan talep edebileceğiniz;

upgrade ( geliştirme ) ve komponent ( sunucu yazılımı ) update ( güncelleme ) işlemler ile gerçekleştirebilirsiniz.

Bu tip çalışmalar sonrasında, sizde gözle görülür bir hız ve performans artışına şahit olabilirsiniz. Rakipleriniz arasında, her zaman avantajlı bir pozisyonda yer almak istiyorsanız, “ sabırsız “ müşteri ve ziyaretçilerinize her zaman en hızlı biçimde ziyaret deneyimi yaşatmalısınız.

Dipnot: Yukarıda verilen tavsiyelerin tamamı, uzmanlar eşliğinde yapılabilecek işlemlerdir. O yüzden, konusunda uzman ve belirtilen değişiklik / geliştirmeleri yapabilecek kabiliyette kişilere yaptırmanız sizler açısından daha iyi olacaktır. Ayrıca, her işlem öncesinde web sitenizin yedeğini almayı ihmal etmeyin.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on pinterest
Share on vk
Share on skype
Share on telegram
Share on email

Author

Murat Tan