Başta internet kullanıcıları olmak üzere, artık internette de sınırlı süreler geçirenlerinde sıklıkla tercih ettiği kullanımı kolay ve hızlı olan mobil uygulamalar. Bu yüzden, teknolojinin internet alanında, en çok üretimi yapılan artık mobil uygulamalar olarak yerini aldı. Milyonları ve hatta milyarları bulan indirme sayıları, her gün neredeyse ortalama günde 6-8 saat kullanım süreleriyle mobil uygulamalar artık hayatımızın vazgeçilmezi.
Akıllı telefonlar, tabletler ve artık bazı simülatörler ile bilgisayarlar için dahi kullanımı mümkün olan bu mobil uygulamalar, gün geçtikçe daha fazla programcının ve bu alana ilgi duyanların çoğalmasıyla da dikkat çekiyor.
Peki, hayatımızda artık internet teknolojilerinin temelinde yer alan bu mobil uygulamalar nasıl geliştirilir?
Mobil Uygulama Geliştirirken Dikkat Edilecekler
Mobil uygulamalar her ne kadar çok tercih ediliyor olsa da, rekabetin çok büyüdüğü bir alan olarak geliştiricilerin dikkat etmesi gereken birkaç nokta var.
* Uygulamayı geliştireceğiniz ve kullanıma sunacağınız kategoriyi iyi bir şekilde seçmenizi tavsiye ederiz. Alternatifi bol olan kategoriler arasında, uygulamanızın alt sıralarda kalması olasıdır. Eğer, ciddi anlamda benzerleri ile arasında fark yaratacağınıza ve kullanıcıları memnun edeceğinize inanıyorsanız rekabetin zorlu olduğu alanları aslında dezavantajdan ciddi bir avantaja da çevirebilirsiniz.
*Mobil uygulama geliştirme aşamasında, kullanıcıların mobil cihazlarındaki farklılıklar mutlaka göz önün alınmalı. Birçok farklı marka ve modele uyumlu şekilde hazırlanması son derece önemli. Bu nedenle, mağazalara yükleme yapmadan önce farklı test servislerinden, birçok marka ve model için simülasyon testlerine ve hatta mümkünse cihazlarda denemeye özen göstermek gerekiyor.
* Uygulamanızın tasarımı, mobil cihazların ekran boyutları düşülerek yapılmalıdır. Tasarım aşaması, kullanıcıların her türlü fonksiyonu rahatlıkla kullanabileceği bir tasarımın belirlenmesi açısından son derece önemli. Özellikle iş, ödeme, eğlence ve oyun kategorilerinde kullanıcıların ilk dikkat ettiği detay, uygulamaların tasarım albenisidir.
* Android, İOS veya Windows fark etmeksizin tüm uygulamalarda, versiyonlar baz alınmalı. Şuan ki geçerli versiyonlarda dahil, eski versiyonlar üzerinde stabil çalışabilmesi için öncesinde testlerinin yapılması iyi olacaktır.
* Mağazalara ekleme yaptığınızda, feedback ( geri bildirim ) için mutlaka bir iletişim bilgisi paylaşın. Bu sayede, olası bug ( hata ) bildirimlerini daha hızlı biçimde kullanıcılardan alabilirsiniz ve sorunlara müdahale edebilirsiniz.
*Mobil uygulamalarda, hem uygulama içi yani çevrim içi servis ve hizmet satışı, hem de reklamlar aracılığı ile kazanç mümkündür. O nedenle, bu tip gelir amaçları taşıdığınız uygulamalarda hizmet öncesi ve sonrası şartları, ayrıca kullanıcıyı mağdur etmeyecek reklam ve sponsor yerleşimlerini son derece dikkatli biçimde ayarlamalısınız.
Mobil Uygulama Geliştirmek
Mobil uygulama geliştiricileri için özellikle Android’ de en çok tercih edilen geliştirme ortamı Eclipse ve Android Studio ‘dur. Bu tip geliştirmelerde, yazılımcılara gelişen teknikler ve teknolojiler için yardımcı olacak Android Developer Guidelines’ tir. Burada, geliştiriciler için temel bazda IDE ve ADB bilgileri yer almaktadır.
Ayrıca, ücretli ve ücretsiz birçok görsel ve yazılı eğitim imkânı sayesinde, özgün fikirlerinizi uygulamalara dökmeniz mümkün.
Tasarım, kodlama ve dosyaların hedeflenen uygulama platformların standartlarına uyum sağlamasına dikkat etmek gerekiyor.
İOS için en çok tercih edilen dillerin Swift, JS ve HTML5 olması, uygulamaların daha çok üst düzey web sayfası havasında olmasını sağlar. İOS uygulamalardaki kalitenin bir diğer sebebi de, sahip oldukları teknoloji nedeniyle insanlara web sitesinden işlem yapıyormuşçasına pratik ve hızlı geliyor olmasıdır.
Uygulama gelişiminde tekrardan dikkat edilecekleri hatırlatmak gerekirse;
* Kullanıcıların deneyimlerini iyileştirecek tasarım ve dizilimlere dikkat etmek.
* Birden fazla kullanıcının etkileşimi için sunucu tabanlı ayarlamaların sağlanması.
* Uygulamalar içerisindeki aksiyonlarda, öncesinde kullanıcılara sağlanan servislerin hatasızlığının ve sürekliliğinin sağlanması.
* Versiyonların gelişimiyle, kullanıcı memnuniyetini sürekli kılmak ve yeni özellikler ile uygulamanın gelişimi sağlamak.
Author