Daha önceki yazılarda sıkça bahsettiğimiz bir konu var, internet teknolojilerinde özellikle internet üzerinden sağlanan hizmetler kapsamında tüm ihtiyaçlarınız için çözüm ortağınız firmaların yanı sıra, bireysel hizmet veren freelancer ( serbest zamanlı çalışan ) da olabilir.
Ama çoğu zaman işi kurumsal anlamda bir çözüm ortağıyla götürmek çoğu anlamda size avantajlar sağlayacaktır. Bu seçim maddi açıdan biraz daha yüksek bütçeleri işaret etse de, hizmetin tamamını düşündüğünüzde hem teknik anlamda hem de işin hukuki boyutları göz önüne alındığında, müşteriyi yani sizi garantiye almak için iyi bir seçim olarak ön plana çıkıyor.
Firmalar ile çalışmaya karar verdiğinizi varsayarak, yine aynı şekilde mobil uygulama geliştirme konusunda firma arayışı ve bulunan firmayla çalışma prensipleriniz için size bir takım önemli noktaları ve önerileri aktarmak isteriz.
Mobil Uygulama Geliştiren Firmaların Genel Özellikleri
Mobil uygulama geliştiren firmaların genel özellikleri, standart internet teknolojileri alanında hizmet veren firmalarla çok benzer yerlere sahiptir. Sonuç itibariyle, internet teknolojileri alanında hizmet veren her firma, ister bünyesinde isterse dışarıdan istihdamla artık mobil uygulama geliştiricilerini de bünyelerine dâhil etmektedir.
Temel Yeterlilik:
– Firmanın mobil uygulama geliştirme konusundaki geçmiş referansları
– Platformlarda yayında olan uygulamaların ortalama puanları ve indirilme sayıları
– Uygulama kullanıcı fonksiyonları ( Özellikle kurumsal mobil uygulama geliştirmelerinde )
Mesleki Yeterlilik:
– Uygulamalarda kullanılan teknolojiler
– Uygulamaların stabil çalışma durumları
– Tasarım, kodlama ve test aşamalarında ekip yeterliliği
– Uygulama içi istenilen özelliklere yaratıcı çözümler sunma
Bu tip bir değerlendirme skalası oluşturacak olursak, araştırma esnasında mobil uygulama geliştiren firma olarak seçiminizde size yardımcı olacak standartları elde etmiş olursunuz.
Bu şartlar altında, özellikle mobil uygulama kapsamında istihdam edilen ekip üyelerinin ayrı uzmanlık alanlarında ekip içi görevlendirmelere dâhil olması da önemli. Örnek vermek gerekirse, daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi “ her işin üstadı” değil, kendi işinin uzmanı olan ekip üyeleri seçilmeli. Burada amaç, farklı alanlardaki müşteri memnuniyeti odaklarının mesleki uzmanlıklarca tespiti ve çözümüdür. Kodlama konusunda iyi olan bir ekip üyesi, daha çok teknik işleyişe önem veriyorken, tasarım aşamasında UX/Uİ standartlarını önemseyemez. Ama tasarım alanında ekipteki sorumluluğu bu konular olan uzman ekip üyesi, tamamen kendi sorumluluğunda olan tasarım ve müşteri / kullanıcı deneyimi niteliklerine önem gösterir.
Kurumsal Standartlar
Teknoloji firmalarında, genel anlamda çözüm ortaklığı öncesinde aslında aynı standartlar aranmaktadır.
– Firmanın sabit bir iş sahasına sahip olması ( Merkez veya şubeler olarak. )
– Sektördeki hizmet alanları ve geçmiş sektör deneyimi
– Sektördeki hizmet referansları
– Genel olarak varsa internet üzerinden yapılan araştırmalarda müşteri memnuniyeti sorguları
– Ekip yeterliliği ve uzmanlığı
Bu tip değerlendirme kriterleri sonrasında, anlaşma aşamasına geçmenizde fayda var. Öncesinde yapacağınız ufak araştırmalar ve sorgulamalar, size projenizde sorunsuz bir işleyiş keyfi yaşatacağı gibi, maddi ve zaman açısından da avantajlar sunacaktır.
Diğer dikkat edilmesi gerekenler:
Burada birkaç farklı konuyu da kısa açıklamalarıyla irdelemek size tercihlerinizde ekstra yardımcı olacaktır.
– Sözleşme ve Anlaşma: Kesinlikle yapacağınız her hizmet anlaşması, tarafların hukuki ve ticari sorumluluğunun garantisidir.
– Faturalandırma: Yapacağınız veya yaptıracağınız her işlemde, kesinlikle ticari münasebetinizi resmi evraklar ile belgelendirin.
Mobil uygulama geliştiren firmalarda nelere dikkat etmelisiniz, bu yazımızda açıkça görmüş olduk. Son olarak, her zaman işin uzmanlarını tercih edin. Bizim gibi.
Author