Mobil Uygulama

Mobil Uygulama Fiyatları Hesaplama Yöntemi Nasıl Olur?

Mobil Uygulama Fiyatları Hesaplama Yöntemi Nasıl Olur ?

Mobil uygulama yapmak, bilgi yatırımı olarak düşünüldüğünde her ne kadar emek ve zaman sermayesi gerekse de, mobil uygulama yaptırmak elbette mali karşılığı olan bir çalışma biçimi olarak karşımıza çıkar.
Bu tip çalışma biçimlerinde, emeğini ve bilgisini bir süreliğine kiralayacağınız kişi ve firmalar elbette değeri kadar bir ödeme yapmanız gerekecek. Peki, mobil uygulama fiyatları hesaplaması nasıl yapılır? Neye göre yapılır?

Mobil Uygulama Yapımı

Öncelikle, fiyat karşılığını anlayabilmemiz ve bir karara varabilmemiz için mobil uygulama yapımı hakkında kısaca bilgi edinmemiz gerekiyor. Mobil uygulamalar, internet erişimi olan Dünya nüfusunun, son 5 yıl içerisinde %65’inin üzerinde kullandığı bir teknoloji artık.
Öyle ki, 8 milyarlık bir nüfusun yarısından fazlasına erişim imkânı sağlayan bu teknolojiler için standart internet teknolojilerinden biraz daha farklı bir ilgi ve maddi değer biçmek doğru olacaktır. Ayıca, uygulamaların kurumsal çözüm dışında kalan yani tamamen public ( genel kullanıcıya açık ) amaçlı yayına alınacak olması da, yapımı sırasında fiyatlandırılmasında etkili bir yol oynar.

Kurumsal çözümler için oluşturulan mobil uygulamalarda, genel özellikleri baz alındığında standart üzerinde fiyatlar çıkarılabilir. Örnek vermek gerekirse, iş uygulamalarında GPS, takip, yazışma, dosya al-gönder gibi özelliklerin olması ayrıca bu uygulamanın geliştirilmesi de anlaşma üzerinden bir fiyat belirlenmesi ile sağlanabilir.

Buna şöyle bir örnek verilebilir:

 Şirket içi satış departmanının, müşteri raporlarını yerinde ziyaret ile ekibin tamamıyla ve satın alma, genel müdürlük vb. gibi birimlerle paylaşma olanağı veren bir uygulamayı ele alalım.

– Müşteri tanımlama,
– Müşteri ziyaret planlama,
– Müşteri geri dönüşü ( Feedback olarak, hizmet ve ürün yorumları vb. )
– Müşterinin aktiviteleri ( Ürün ve hizmet alım aralığı, ürün ve hizmet kalem talepleri vb. )
– Aylık, 3 aylık, senelik müşteri satış grafiği ve raporlama,

Böyle bir özelliğin sadece satış departmanının kullanıldığını varsayalım.
Şirket içi diğer birimlerin takibi olarak;

– Değerlendirme,
– Strateji belirleme,
– Personel performansı takibi,
– Ürün satış performansı takibi,

Burada mobil uygulamada, kullanıcı taraflı farklı özellikler mevcut olduğu için sunucu ve mobil cihaz depolamasında veri saklanması gerekiyor. Bu da, daha komplike bir uygulama tasarımı ve yazılımı anlamına geliyor.

Bu tip bir uygulamada, yazılım aşaması ve sonrasında istenilen özelliklerinde ilave edilerek geliştirilmesi anlaşma ile kararlaştırıldığında, direkt olarak hizmet bedeli değil de periyodik ödeme talebi olabilir.

Misal;
– Yazılım ve kullanıcı nezdinde hazır kullanıma hazır hale getirilmesi: 10.000$
– 3 aylık bug ve hata tespiti hizmeti: Bu ücretsiz sunulmalı.
– 1 yıllık genel sunucu ve yazılım bakımı: 3.000$

Böyle düşünüldüğünde, kurumsal mobil yazılımın fiyatlandırmasında ihtiyaçlar göz önüne alınarak fiyatlandırma çıkartmak daha mantıklı olacaktır.

Peki, genel kullanıma yönelik örneğin oyun, web sitesi tabanlı bir uygulama veya uygulama içi aksiyonların ( finansal hareketler ) olduğu bir uygulama için nasıl fiyat belirlenir?

İşte fiyat belirlenmesindeki ana kriterler:
– Uygulama içi aksiyonlar ( Kullanıcı etkileşimi, mesajlaşma, ses ve görüntülü iletişim)
– Uygulama içi finansal aksiyon ( Üyelik satışı, oyun içi karakter ve özellik satışı, kazanç hareketleri)
– Uygulama içi reklam ve sponsor gelirleri ( Bu özellik, genelde tüm genel uygulamalarda asıl amaç olarak dikkat çekmektedir.)

Bu tip uygulamalarda, eğer özgün bir çözüm varsa fiyat ortalama olarak 1.000$ civarında olarak belirlenebilir. Eğer, ReSkin ( Tekrar Oluşturma ) tarzında özellikle hazır oyun uygulamalarında yapılacak değişiklikleri kapsıyorsa, 50-100$ arasında bir fiyata tekabül edebilir.

Tabi, yine de bu tip uygulamalarda benzer hizmet arasında kıyaslama yapmanın sizler açısından faydalı olacağını hatırlatmak isteriz.

Kısaca toparlamak gerekiyorsa;

– Uygulamanın istenilen özellikleri,
– Hizmet kapsamında aylık veya yıllık bakım ve geliştirme talepleri,
– Sadece var olan üzerinde değişiklik yapılması,
– Kullanıcılar arası iletişim aksiyonları, serverside ( sunucu tabanlı ) uygulama özellikleri, finansal ve maddi kazanç amaçlı özellikler genel uygulama fiyatları belirlenmesinde tarafların anlaşarak bir miktara ulaşabilecekleri fiyatlandırmayı etkileyen konulardır.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on reddit
Share on pinterest
Share on vk
Share on skype
Share on telegram
Share on email

Author

Murat Tan